Afgelopen december sloot verhuurplatform Airbnb een deal met de gemeente Amsterdam, om de uitwassen van de explosieve groei aan te pakken.
Wie z’n huis via Airbnb verhuurt in Amsterdam heeft sinds dit jaar een dagenteller, met een maximum van 60 dagen. Daarna verdwijnt de woning automatisch van de site.
Over de invloed van Airbnb is veel discussie: is het een handig extraatje voor wie z’n huis of appartement tijdelijk wil verhuren, of gaat het om grootschalige, ongereguleerde geldklopperij die steeds meer overlast veroorzaakt en reguliere hotels oneerlijk beconcurreert?
Wat Amsterdam betreft is duidelijk dat Airbnb een exponentiële groei heeft doorgemaakt. Maar uit onderstaande grafiek van databureau Statista, samengesteld voor Business Insider Nederland, blijkt dat ook de hotelbranche in de hoofdstad gestaag is blijven groeien in de afgelopen jaren.
Het lijkt erop dat de aantrekkingskracht van Amsterdam voor toeristen en bedrijven zo sterk is, dat de hotelbranche zich redelijk kan handhaven, ondanks de opkomst van Airbnb.
Dit wil overigens niet zeggen dat hotels geen last hebben van Airbnb. Onderzoekers van het Research Centre van de Hotelschool Den Haag stelden afgelopen jaar dat vooral de onderkant van de hotelmarkt - dus één- en tweesterrenhotels - wordt geraakt. Luxere hotels met conferentieruimten die zich richten op zakelijke gasten zijn beter bestand tegen de opkomst van Airbnb.